Het huwelijkscadeau

Het gebruik van hoefijzers voor geluk is al meer dan 1.000 jaar oud (lees hier de geschiedenis van de gelukshoefijzers). Logisch dat dat gebruik in de loop van de eeuwen ook bij het huwelijk is betrokken. Want iedereen wenst het nieuwe echtpaar natuurlijk geluk voor de komende jaren.

het huwelijks hoefijzer

Foto: DreamstimeZilver geschenk
foto: Theknot

Symbool voor geluk

Het hoefijzer neemt bij de huwelijks-ceremonie vaak een bijzondere plaats in. Iemand veel geluk wensen is altijd een mooi gebaar, maar voor een nieuw bruidspaar is die wens wel heel toepasselijk.

De ijzers worden als huwelijkscadeau gegeven aan het pas getrouwde stel om in hun nieuwe huis op te hangen. Vroeger was dit gebruik alleen bij katholieken ingeburgerd, maar we zien het nu ook bij andere geloven en niet gelovigen in gebruik raken.


Zilveren hoefijzers

In Schotland is het traditie dat de jongste van de familie een hoefijzer geeft aan de bruid als ze de kerk verlaat. Als dank geeft de bruid een cadeautje terug.Diana met hoefijzer
Picture: Huffingtonpost

Trouwjurk

Ze zeggen dat Ierse bruiden de eerste waren die een echt hoefijzer kregen bij het huwelijk. Tegenwoordig wordt er ook wel gebruik gemaakt van wat subtielere hoefijzers. Bijvoorbeeld in de vorm van een hanger of een klein hoefijzer wat aan het bruidsboeket hangt. Prinses Diana had een klein, 18 karaat gouden hoefijzertje laten vastnaaien in de ceintuur van haar prachtige trouwjurk. Maar we hebben ook hoefijzers gezien op de trouwauto en zelfs op de servetten tijdens het diner.Horseshoe Gift
foto: Brides.com

Hoefijzer als cadeau

Sommige mensen zeggen dat het hoefijzer de maan symboliseert. De oude grieken offerden een hoefijzer voor het bruidpaar als een vruchtbaarheidssymbool. Opgehangen met de punten naar boven gaf het de mannelijke kracht weer, met de punten naar beneden symboliseerde het de doorstroom van vrouwelijke energie.

 

Maar niet alle bruidsparen wachten tot ze een hoefijzer krijgen. Tussen de plechtigheden door worden de gasten soms bezig gehouden met het spel 'hoefijzer werpen'. Het is een eeuwenoud spel wat nu nog steeds veel in Amerika wordt gespeeld. Wij hebben er zelfs een blog over geschreven. Je kunt het spel vergelijken met het franse 'Jeu de boules'.Wedding horseshoe
Diamanten hoefijzer
Huwelijks cadeauhoefijzer voor de gasten
Voor de gasten... 

Bling, Bling

De hoefijzers bij een huwelijk krijgen steeds meer een 'bling bling' status. De ijzers worden versierd met parels, edelstenen en linten. En vaak worden ze gegraveerd met de namen van het bruidspaar en natuurlijk de datum van het huwelijk. Zelf zien we steeds vaker dat de hoefijzers weer gaan naar de 'Basic' uitvoering: echt gebruikte hoefijzer die vaak worden verguld met 24 karaat goud. Als huwelijkscadeau is deze wel onze bestseller.


Een perfecte start!

Bruidsparen geven tegenwoordig de gasten een hoefijzer als 'bedankje' om daarmee hun dierbaren een beetje van hun eigen geluk te geven. Een perfecte start voor het huwelijk!


Wenskaarten

Hoefijzer wenskaarten zie je overal opduiken: bij de uitnodiging voor het huwelijk, tot aan de hoefijzer die gedrukt staan op het menu voor het diner. Dat de tafels en de omgeving dan versierd worden met echte hoefijzers spreekt dan voor zich.


Huwelijkscadeau

In onze webshop vindt u verschillende uitvoeringen die u perfect kunt geven als huwelijkscadeau.