Het verhaal van Haywood Patterson

Geweld is een terugkerend thema door de wereldgeschiedenis heen, maar om het te kunnen doorstaan, hebben mensen kracht geput uit vele bronnen, inclusief gelukshoefijzers. Dit is het bijzondere verhaal is van één zo’n man.

Haywood Patterson met zijn hoefijzer

Haywood Patterson houdt zijn gelukshoefijzer vast in de rechtzaal. Zijn advocaat naast hem moet er om lachen.

 

Scottsboro Boys
De Scottsboro Boys

Scottsboro Boys

Geen enkele aanklacht in de Amerikaanse geschiedenis heeft zoveel rechtszaken, veroordelingen en vernietigingen veroorzaakt als de zaak van de “Scottsboro Boys”.
Tijdens de grote depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw was landlopen een manier om te overleven. Het meerijden op vrachttreinen was een manier om te zoeken naar gaarkeukens, banen en hoop. Vrouwen deden het ook, vaak vermomd in mannenkleren. Haywood Patterson begon met het 'treinen' toen hij 14 jaar oud was, op zoek naar werk. Maar zijn leven veranderde toen een groep blanke landlopers hem en nog enkele andere zwarte tieners van de trein probeerden te pesten. Eén van hen ging op zijn hand staan terwijl hij aan de rand van een treinwagon hing. Het lukte de zwarte tieners om de meeste weg te jagen en Patterson redde zelfs van één jongen het leven door hem weer aan boord van de rijdende trein te trekken, waardoor hij niet verpletterd werd tussen de treinwagons. De blanke zwervers logen tegen de stationschef en beweerden dat een bende zwarten hen aangevallen had.Haywood Patterson
De twee blanke hobo's die Patterson vals beschuldigden.

Onbehoorlijk gedrag

Om een aanklacht voor prostitutie te voorkomen, beschuldigden twee blanke zwerfsters de zwarte tieners van verkrachting. In het volgende stadje werd de trein tegengehouden en negen zwarte tieners, waaronder Patterson, werden door een bewapende menigte gevangengenomen. Ze zouden die nacht gelyncht zijn als de gouverneur geen militairen had laten komen. In de stad Scottsboro werden ze in groepjes aangeklaagd en allemaal, op een 12 jarige jongen na, werden ze ter dood veroordeeld. Herzieningen volgden en na zes jaar in de gevangenis te hebben gezeten, werden de vier jongsten vrijgelaten omdat er steeds meer protest tegen hun situatie was ontstaan en de Communistische partij zich ermee bemoeide. Details van de incompetentie en corruptie werden goed vastgelegd. Eén van de vrouwen ontkende later haar verhaal en zei dat er geen verkrachting was geweest maar dat haar metgezel had gezegd dat ze “een verhaal moest verzinnen” om een aanklacht wegens onbehoorlijk gedrag te vermijden.Haywood Patterson
Haywood Patterson in zijncel met de andere Scottsboro Boys naast hem

Een cel van 2 bij 3 meter

In Alabama leefden de jongens in cellen van 2 bij 3 meter vlakbij de executiekamer waar ze de elektrocuties konden zien en horen. Zowel de bewakers als de gevangen werden omschreven als ‘moorddadig’ en verkrachting was aan de orde van de dag. Vele gevangenen droegen messen bij zich. Eén van de gevangenissen was vergeven van ratten en werd als “ongeschikt voor blanken” beschouwd. Giftige slangen waren in overvloed aanwezig.

Omdat hij het meest uitgesproken was, trok Haywood Patterson de meeste aandacht. Hij werd gefotografeerd toen hij een gelukshoefijzer vast hield in de rechtszaal. Vier keer berecht, drie keer werd hij ter dood veroordeeld. Eén van zijn taken was dode gevangenen uit de elektrocutiekamer te dragen. Hij onderging afranselingen, steekpartijen, eenzame opsluiting en dagen zonder eten.
Scottsboro: een Amerikaanse tragedie (2000)

De kracht van een gelukshoefijzer

In 1948 ontsnapte hij naar het huis van zijn zus in Detroit, Michigan. Daar ging hij uit met meisjes en dronk hij zijn eerste bier. Samen met de journalist Earl Conrad schreef hij zijn autobiografie; Scottsboro Boy. Toen de FBI hem vond weigerde de Gouveneur van Michigan door alle publiciteit om hem terug te sturen naar Alabama. Een paar maanden later vermoorde Haywood een man in een gevecht in een bar. Hij vertelde dat het zelfverdediging was. Toch werd hij veroordeeld waarna hij korte tijd later overleed aan longkanker.

De andere Scottsbore jongens probeerden door te gaan met hun leven. Ze verhuisden, sommige veranderden hun naam en één schreef een autobiografie. Al hun veroordelingen werden postuum vernietigd. Hun bizarre leven was de inspiratie voor boeken, films, gedichten en zelfs een musical. Wat er met het hoefijzer van Patterson gebeurt is weten we nog niet. We hebben gehoord dat het in een klein obscuur museum ergens in de VS staat. Wij blijven er naar zoeken.

Het geloof van Patterson in het hoefijzer is bijzonder. Het gaf hem de kracht om door te gaan en de toekomst voor anderen te verbeteren.Langston Hughes
Langston Hughes

Dichter Langston Hughes schreef:

I dream a world where man

No other man will scorn,

Where love will bless the earth

And peace its paths adorn

I dream a world where all

Will know sweet freedom’s way,

Where greed no longer saps the soul

Nor avarice blights our day.

A world I dream where black or white,

Whatever race you be,

Will share the bounties of the earth

And every man is free,

Where wretchedness will hang its head

And joy, like a pearl,

Attends the needs of all mankind --

Of such I dream, my world!