Gelukkig wonen in een hoefijzer

Wonen in een hoefijzer? In Berlijn staat een heel bijzonder wooncomplex in de vorm van een hoefijzer. Het stamt uit de jaren twintig, toen Berlijn heel hard groeide en er een enorme woningnood was. De architect Bruno Taut kreeg opdracht een complex arbeiderswoningen te ontwerpen. Het moest iets heel anders worden dan de gebruikelijke grauwe arbeiderswijken. Je moest er plezierig kunnen wonen, met veel ‘licht, lucht en zon’.


Veel geluk wonen

Hufeisensiedlung

 

Bruno Taut
Architect Bruno Taut

Architect Bruno Taut (1880-1938)

Niemand weet waarom, maar de architect Bruno Taut kwam op de proppen met een complex in de vorm van een hoefijzer. Een gebouw van 350 meter lang, als een hoefijzer gebogen om een enorme binnentuin met vijver. Het werd een juweel van een gebouw, dat in 2008 zelfs op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO kwam te staan.

hoefijzer woninghoefijzer voor geluk

plattegrond Hufeisensiedlung

In perfecte staat

Bijna tweeduizend woningen, nu zowel koopwoningen als huurhuizen. En alle bewoners hebben zich contractueel verplicht alles perfect in de oude staat te houden. Er wonen nu veel kunstenaars. Het complex heeft een eigen café-restaurant ‘Im Hufeisen’. De gezamenlijke binnentuin is een geliefde ontmoetingsplek. Een deel van de woningen heeft ook nog een eigen tuin. Het geheel is zo mooi gerestaureerd dat het een toeristische trekpleister van belang is geworden.

Hufeisensiedlung

Berlin-Britz (Neuköln)
www.hufeisensiedlung.info