Hoe hang je een hoefijzer op?

Hoe hang je een hoefijzer op? Deze vraag wordt al eeuwen lang gesteld. Iedereen weet wel dat hoefijzers geluk brengen als ze écht gebruikt zijn, maar je ziet hoefijzers op afbeeldingen soms met de open kant naar beneden, en soms met de open kant naar boven. Wat is nou goed? Blijkbaar weet niemand hoe het precies werkt. Daarom gaan wij er een uitgebreid en zeker niet wetenschappelijk onderzoek aan besteden.


Hoefijzer ophangen

Naar boven of naar beneden?
Open kant naar boven

Een gelukshoefijzer... en nu?

Er zijn allerlei mogelijkheden, die van plaats tot plaats verschillen.De één spijkert het op de drempel van de voordeur. Katwijkse vissers hingen het aan één van de masten onder de giek, en wel ondersteboven zodat het geluk in de netten zou vallen. Misschien kwam dat gebruik voort uit de overeenkomst tussen een omgekeerd hoefijzer en een geopend net. In Amerika hangt het meestal met de punten naar boven. Maar in het Horseshoe Casino in Las Vegas hangt het hoefijzer juist weer met de punten naar beneden! Misschien omdat de directie hoopt dat het geluk maar meteen op de bezoekers neerkomt en dan meteen over is?
Open kant naar links

Een kleine enquete

Ook in Ierland hangt het ijzer met de opening naar boven, maar in Duitsland, Oostenrijk, Spanje en de Balkan juist weer met de open zijde omlaag zodat het geluk zich over je uit kan storten. We hebben recent een enquete onder onze facebook fans gehouden, en 86 % procent gaf aan dat het ijzer met de open kant naar boven moet hangen. Links of rechts Als eerste valt op dat mensen twijfelen aan de open kant boven, of juist onder. Zelden wordt er gevraagd of de open kant links of rechts om moet (net als de D of een C). Blijkbaar geeft de symetrische vorm van het hoefijzer al reden om hem 'recht op te hangen'. In het kader van ons onderzoek hebben we beide varianten opgehangen en wat blijkt: Het ziet er raar uit. Misschien dat ze nog steeds geluk brachten maar we kregen van een hoop mensen die het zagen kommentaar.
Open kant naar rechts

Het werkt altijd...

Bezoekers voelden zich er ongemakkelijk bij en dat is een slecht teken. Een gevoel van onbehagen is geen goed uitgangspunt. We hebben beide ijzers een maand lang laten hangen. Gelukkig werden we niet overvallen door pech, ongelukken of onheil, maar we werden er ook niet wijzer van. Vandaar dat we deze variant beslist willen afraden.
Open kant naar beneden

Al eeuwen lang

Voorlopig gaan we er van uit dat of het hoefijzer nu ondersteboven hangt of omgekeerd, een hoefijzer brengt geluk; daar is iedereen al vele eeuwen van overtuigd.
Op deze pagina staat een overzicht van gelukshoefijzers over de laatste 1.000 jaar. Je ziet daar ook dat door de eeuwen heen alle manier zijn gebruikt om hoefijzers op te hangen.